Siirry sisältöön

Seulonnat

Seulonnalla tarkoitetaan väestön tai tietyn väestönosan tutkimuksia tai näytteiden ottamista, jotta voidaan löytää seulottava tauti, sen esiaste tai taudinaiheuttaja. Väestön seulontojen tavoitteena on sairauksien varhainen löytäminen ja hoitaminen.

 • Tutkimuspaikkana on Terveystalon lääkäriasema-sairaala:

  Terveystalo Turku Kuvantaminen

  Aninkaistenkatu 13

  20100 TURKU

  Terveystalo sijaitsee vastapäätä Turun linja-autoasemaa, sisäänkäynti on Tuureporinkadun puolelta. Ilmoittautuminen tutkimukseen on 1-kerroksessa sisäänkäyntiä vastapäätä.

  Maksuttomaan seulontamammografiaan saavat henkilökohtaisen kutsun 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein.

  Jos kuulutte kutsuttaviin ikäluokkiin, ettekä ole saanut kutsua, voitte soittaa ajanvaihtoon.

  Ajanmuutokset:

  Tiistai-perjantai klo 9-16

  Puh. 045 7734 99 76

  Tutkimusaikaa on mahdollista vaihtaa myös internetissä ja tarkemmat ohjeet tästä ajanvaihdosta on kutsukirjeessä.

 • Suomessa naiset kutsutaan kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan viiden vuoden välein. Paimiolaiset ja sauvolaiset saavat ensimmäisen kutsun 30-vuotiaana ja viimeisen 65-vuotiaana. Mikäli ennen seulontakäyntiä on ollut verenvuoto-oireita tai irtosolunäytteestä löytyy lieväasteisia solumuutoksia (Papaluokka 2, ASC-US), seuraava seulontakutsu tulee 1─2 vuoden kuluttua.

   

  Maksuttomaan kohdunkaulan syövän seulontaan saavat tänä vuonna henkilökohtaisen kutsun vuosina 1992, -87, -82, -77, -72, -67, -62, -57 syntyneet naiset.

  Tutkimuspaikkana toimii Mehiläisen Kauppiaskadun toimipiste Turussa.

  Tutkimusajankohta on elo-syyskuussa 2022. Mikäli ette ole saanut kutsua lokakuuhun 2022 mennessä, olkaa yhteydessä Mehiläisen asiakaspalveluun, puh. 010 414 00.

 • Varsinais-Suomen alueella sairaanhoitopiiri hankkii seulonnan keskitetysti Fimlabilta ja sairaanhoitopiiri hoitaa myös seulontahoitajan tehtävät. Kohderyhmään kuuluvat saavat kotiinsa kutsun, joka sisältää tarkemmat ohjeet osallistumisesta. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, joten heidän tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun sopiakseen seulonnasta.

  Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia (vuonna 2022 kutsun saavat 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotta täyttävät).