Siirry sisältöön

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon tehtävä on edistää ja ylläpitää alueen väestön suun terveyttä, ehkäistä suun ja hampaiden sairauksia sekä tarvittaessa huolehtia suusairauksien hoidosta.

Lapsen vaihduntahampaisto.

Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat

 • väestön suun terveydenhuollon seuranta
 • terveysneuvonta ja -tarkastukset
 • suun sairauksien tutkimus, ehkäisy ja hoito sekä jatkotutkimuksiin ja -hoitoon ohjaaminen

Terveyskeskuksen suun terveydenhuollon palvelut on tarkoitettu kaikille paimiolaisille ja sauvolaisille. Lisäksi hoitoon oikeutettuja ovat Paimiossa ja Sauvossa koulua tai oppilaitosta käyvät ulkokuntalaiset.

Vastaanottopaikkana voi olla Paimion tai Sauvon hammashoitola.

 

Koronapandemian vaikutukset suun terveydenhuollon toimintaan

Peruutathan kiireettömän aikasi, jos

– sinulla on koronainfektioon liittyviä oireita tai todettu koronavirusinfektio
– olet altistunut koronavirukselle

 • Suun terveydenhuollon ajanvaraus

  Suun terveydenhuollon ajanvaraus on auki arkisin ma – pe klo 8:00-16:00.

  Ajanvarauksen puhelinnumero on 02 4746210.
  Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä, jossa kaikki puhelut ohjautuvat vastaajaan. Jätäthän viestin vastaajaan, niin soitamme sinulle takaisin saman päivän aikana. Kiireellisissä asioissa tai päivystystapauksissa toivomme yhteydenottoa heti aamulla.

  Suun terveydenhuollon ajan voi perua

  • soittamalla ajanvaraukseen
  • lähettämällä sähköpostia paimiosauvo.suunterveydenhuolto@varha.fi
  • sähköisesti kansalaisen ajanvarauspalvelussa
  • chatin kautta ma – to klo 13.00-14.00

  18 vuotta täyttäneeltä peritään peruuttamattomasta poisjäännistä 51,50 € maksu.
  Peruutathan aikasi viimeistään edellisenä päivänä.

  Huomioithan, että vastaanottopaikkana voi olla Paimion tai Sauvon hammashoitola.

   

  Suun terveydenhuollon toimipisteiden yhteystiedot:

  Paimion hammashoitolan osoite:
  Paimion terveyskeskus
  Terveyskeskuksentie 1
  21530 PAIMIO

  Sauvon hammashoitolan osoite:
  Sauvon terveysasema
  Hakkistie 4
  21570 SAUVO

   

  Varsinais-Suomen kuvantamiskeskus

  Panoraamakuvaukset tehdään Tyks Majakkasairaalan hammasröntgenissä. Röntgenlähete on sähköinen ja potilas varaa itse kuvantamisajan joko puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta.

  Tyks Majakkasairaalan hammasröntgenin osoite:
  Savitehtaankatu 5, Turku, 7. kerros.

  Ajanvaraus puhelimitse:
  02 3133633

  Ajanvaraus internetissä:
  www.vsshp.fi/fi/asiointi

 • Päivystys ja ensiapu

  Päivystys on tarkoitettu tilanteisiin, joissa henkilö tarvitsee kiireellistä hampaiden ja suun ensiapua.

  Hoitoon ottamisen kriteereitä ovat:

  • äkilliset turvotukset ja tulehdukset, erityisesti, jos on yleisoireita kuten kuumetta, suun avauksen rajoittuneisuutta, ihon punoitusta, nielemisvaikeutta tai muuta yleiskunnon laskua
  • voimakkaat suun ja leukojen alueen äkilliset särkytilat, joihin asianmukainen särkylääkitys ei vaikuta, eikä hoitoa voi siirtää seuraavaan aamuun
  • hampaiston, leukojen ja kasvojen vammat ja tapaturmat
  • hammashoitotoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot, kuten verenvuoto

   

  Päivystys virka-aikana

  Päivystystä tarjotaan kaikille kotikunnasta riippumatta. Päivystysvastaanotolle tullaan ajanvarauksella, joten otathan yhteyttä soittamalla ajanvaraukseen. Suun terveydenhuollon ajanvaraus on auki ma – pe klo 8:00-16:00. Puhelinnumero on 02 4746210. Kiireellisissä tapauksissa otathan yhteyttä heti aamulla.

  Vastaanottopaikkana voi toimia joko Paimion tai Sauvon hammashoitola.

   

  Päivystys virka-ajan ulkopuolella

  Virka-ajan ulkopuolella alueellinen hammaslääkäripäivystys palvelee kaikkia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien asukkaita. Päivystys on tarkoitettu tilanteisiin, joissa henkilö tarvitsee kiireellistä hampaiden ja suun ensiapua. Alueelliseen hammaslääkäripäivystykseen otetaan aina yhteys ensin soittamalla numeroon 02 3131564, jotta hoidon tarpeen kiireellisyys voidaan arvioida.  Soittoajat ovat arki-iltoina klo 16.00-18.30 sekä viikonloppuina ja arkipyhinä klo 8.30-11.00.

  Näiden aikojen ulkopuolella iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä, saa neuvontaa äkillisiin vaivoihin T-sairaalan yhteispäivystyksen puhelinneuvonnasta soittamalla 02 3138800.

  Alueellinen hammaslääkäripäivystys toimii T-sairaalassa, Tyks Akuutin tiloissa (Savitehtaankatu 1, T-2 sairaala, Turku).

  Jos kiireellisen päivystyshoidon kriteerit eivät täyty (esimerkiksi hampaan tai paikan lohkeama), henkilö ohjataan käyttämään esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa virka-aikana annettavia palveluja.

 • Kiireetön hoito

  Paimion-Sauvon kiireetön suun terveydenhuolto on tarkoitettu kaikille Paimion ja Sauvon kuntalaisille. Lisäksi hoitoon oikeutettuja ovat Paimiossa sekä Sauvossa koulua tai oppilaitosta käyvät ulkokuntalaiset ja maksusitoumuksen saaneet henkilöt. Paimion-Sauvon suun terveydenhuollon palveluita saavat käyttää myös terveysasemaa vaihtaneet (kirjallinen ilmoitus tehty).

  Noudatamme suun terveydenhuollossa Varsinais-Suomen alueen yhteistä Mun suu -ohjeistusta, jonka tarkoituksena on yhtenäistää alueen hampaiden tutkimus- ja tarkastuskäytännöt.

   

  Alle 18-vuotiaat

  Lapsen hampaiden tarkastukset ja hyvän kotihoidon tukeminen aloitetaan syntymän jälkeen neuvolassa. Vastuu lapsen hyvinvoinnista, terveydestä ja vastaanotolle saapumisesta on lapsen huoltajalla.

  Lähetämme suun terveydenhuollosta alle 18-vuotiaille postitse ajan hampaiden tarkastuksiin seuraavasti:

  • hammashoitajan suorittama 1- vuotistarkastus
  • hammashoitajan suorittama 3- vuotistarkastus
  • suuhygienistin suorittama 5- vuotistarkastus
  • hammaslääkärin suorittama 1. luokan tutkimus
  • hammaslääkärin suorittama 4.-5. luokan tutkimus
  • suuhygienistin suorittama 8. luokan tarkastus
  • suuhygienistin suorittama 16- vuotistarkastus

  Tarkastusten lisäksi lapsille tehdään suun terveyden ja kotihoitotottumusten perusteella hoitosuunnitelma sekä määritetään yksilöllinen hoitoväli. Tarvittaessa lapsi voidaan siis kutsua vastaanotolle useammin ja ohjata myös hammaslääkärin vastaanotolle.

  Paimion kaupunkiin tai Sauvon kuntaan muuttavien lasten huoltajien tulisi ottaa yhteyttä suun terveydenhuoltoon.

  Mikäli lapsi käy muualla hammaslääkärissä, eikä halua käyttää Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän hammashoitopalveluja, huoltajan on ilmoitettava siitä sähköpostitse paimiosauvo.suunterveydenhuolto@varha.fi tai soittamalla ajanvarauksen numeroon 02 4746210.

   

  Yli 18-vuotiaat

  Aikuiset varaavat itse ajan suun terveydenhuoltoon. Kiireettömään hoitoon pääsy järjestetään viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yhteydenotosta. Jos olet varaamassa aikaa ensimmäistä kertaa suun terveydenhuoltoon tai aikaisemmasta hammaslääkärin tutkimuksesta Paimion-Sauvon suun terveydenhuollossa on kulunut yli viisi vuotta, aika varataan ensin hammaslääkärin tutkimukseen. Tutkimuksessa tehdään suun terveyden ja kotihoitotottumusten perusteella hoitosuunnitelma sekä määritetään yksilöllinen hoitoväli. Hammaslääkäri varaa tarvittaessa ajan myös suuhygienistille.

   

  Ensimmäistä lastaan odottava vanhempi

  Ensimmäistä lastaan odottavalle vanhemmalle tarjotaan mahdollisuus suuhygienistin suorittamaan maksuttomaan suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon. Käynnillä keskustellaan lisäksi vanhemman ja lapsen suun hoitoon liittyvistä asioista.

   

  Hammaslääkärin todistus ennen toimenpidettä tai lääkityksen aloittamista

  Jos olet menossa toimenpiteeseen, johon vaaditaan hammaslääkärin lausunto suun terveydestä, pyydä hoitavaa lääkäriäsi tekemään lähete suun terveydenhuoltoon. Ota yhteyttä ajanvaraukseen, jos haluat todistuksen meiltä.

   

  Ensimmäistä kertaa Paimion-Sauvon suun terveydenhuollossa

  Mikäli olet tulossa suun terveydenhuoltoon ensimmäistä kertaa tai terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia, niin täytäthän esitietolomakkeen hoitolassa.

 • Suun terveydenhuollon henkilöstö

  Hammashoitoloissamme työskentelee hammashoitajia, suuhygienistejä, hammaslääkäreitä, oikomishoidon erikoishammaslääkäri sekä suukirurgi. Muu tarvittava erikoishammaslääkärihoito ostetaan joko yksityisiltä erikoistuneilta sopimushammaslääkäreiltä tai TYKS:n Suusairauksien Klinikalta.

   

  Alle 18-vuotiaat

  Suun terveydenhoito on maksutonta.

   

  Rintamaveteraanit ja miinanraivaajat

  Suun terveystarkastukset ja ehkäisevä hoito ovat maksuttomia rintamaveteraaneille ja miinanraivaajille. Muiden toimenpiteiden hinnat peritään maksuasetuksen mukaan, lukuun ottamatta käyntimaksua.

   

  Yli 18-vuotiaat

  Hoito suun terveydenhuollossa on maksullista, huolimatta siitä onko hoito aloitettu ennen 18-vuoden ikää tai suunniteltu hoito on jostakin syystä viivästynyt.

   

  Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittävä maksu

  18 vuotta täyttäneeltä peritään peruuttamattomasta poisjäännistä 51,50 € maksu.
  Peruutathan aikasi viimeistään edellisenä päivänä.

   

  Oikomishoito

  Hammashoitoloissamme työskentelee oikomishoidon erikoishammaslääkäri. Oikomishoito on maksullista yli 18-vuotiaille, vaikka hoito olisi aloitettu alaikäisenä. Perimme kaikenikäisiltä asiakkailta uuden oikomiskojeen hinnan (45-200 euroa), mikäli oikomiskoje on hävinnyt tai huolimattomuuden takia rikkoutunut. Asiakas joutuu iästä riippumatta korvaamaan itse myös esimerkiksi uuden purentakiskon rikkoutumisen tai sen häviämisen takia.

   

  Erikoissairaanhoito

  Mikäli hammaslääkäri lähettää jatkohoitoon erikoissairaanhoitoon, on hoito maksullista kaiken ikäisille erikoissairaanhoidon taksojen mukaan. Erikoishammaslääkärihoitoon tarvitaan aina terveyskeskuksen hoitavan hammaslääkärin lähete.

  Erikoissairaanhoito maksut 1.1.2022:
  Poliklinikkamaksu 41,80€
  Päiväkirurginen toimenpide (esim. hammashoito anestesiassa) 136,90e.

   

  Maksukatto

  1.1.2022 tulevat voimaan maksukattoa koskevat uudistukset.

  Maksukaton ylittymisen jälkeen siihen kuuluvat palvelut, ovat maksuttomia kalenterivuoden loppuun asti. Suun terveydenhuollon tutkimuksesta ja hoidosta koostuvat asiakasmaksut (pois lukien hammastekniset kulut) kerryttävät maksukattoa.