Puheterapia

Puheterapeutin vastuualueeseen kuuluvat lasten vuorovaikutuksen, puheen, kielen ja kommunikaation, äänen sekä syömis- ja nielemistoimintojen häiriöiden ennaltaehkäisy, tutkimus, kuntoutus ja seuranta. Tavoitteena on myös ennaltaehkäistä oppimisvaikeuksia. Arvioinnissa puheterapeutti käyttää testejä ja niiden tukena havainnointia ja vertaa arviointitilanteiden havaintoja ja tuloksia lapsen pärjäämiseen arkiympäristöissä. Kuntoutuksen ajankohta, tavoitteet ja menetelmät valitaan aina lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Harjoittelu toteutuu erilaisiin leikkeihin ja peleihin nivottuna.
Puheterapian tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa yhdessä asiakkaan lähihenkilöiden kanssa sellaiset tukitoimet, joiden avulla pystytään auttamaan lasta saavuttamaan mahdollisimman hyvä kommunikatiivinen toimintakyky jokapäiväisessä elämässä kaikissa arkiympäritöissä vaikeudesta riippumatta. Puheterapiaan kuuluu oleellisena osana terapiatilanteissa harjoiteltavien taitojen harjoittelu kotona taitojen yleistymiseksi ja siirtymiseksi osaksi arkea.
Aikuisten puheterapiapalvelut toteutuvat tällä hetkellä ostopalveluna.
Lisätietoa puheterapiasta löytyy Puheterapeuttiliiton sivuilta
-
Lapset ohjautuvat puheterapeutin tutkimuksiin useimmiten lastenneuvolan ikäkausitarkastuksesta. Ikäkausitarkastusten yhteydessä palautetta lapsen toimintakyvystä pyydetään myös päivähoidosta. Huoli lapsen kommunikointitaitojen kehityksestä voi siis nousta myös varhaiskasvatuksesta. Vanhemmat voivat olla myös suoraan itse yhteydessä puheterapeuttiin. Lapsen ohjauduttua puheterapeutin toteuttamiin tutkimuksiin puheterapeutin tehtävänä on arvioida, eteneekö lapsen puheen ja kielen ja/tai syömistaitojen kehitys tavanomaisesti, viiveisesti vai poikkeavasti verrattaessa ikäodotuksiin. Arvioinnin pohjalta laaditaan suunnitelma kuntoutuksen mahdollisesta tarpeesta ja toteutuksesta sekä tarvittaessa jatkotutkimusten toteuttamisesta. Arviointi ja kuntoutuksen suunnittelu toteutetaan yhdessä lapsen lähipiirin kanssa sekä tarvittaessa osana moniammatillista työryhmää (esim. lääkäri, psykologi, toimintaterapeutti, varhaiskasvatuksen/koulun opettaja).
Alle 18-vuotiaiden puheterapia on perheille maksutonta.
-
Tavallisimpia aikuisten puheterapiaan ohjautumisen syitä ovat aivoverenkiertohäiriöistä ja aivovammoista aiheutuneet vaikeudet kommunikaatiossa, etenevät neurologiset sairaudet (esim. Parkinsonin tauti tai ALS), nielemisvaikeudet ja äänihäiriöt. Aikuiset ohjautuvat puheterapeutin toteuttamaan arvioon lääkärin lähetteellä. Puheterapian tavoitteena on parantaa henkilön toimintakykyä jokapäiväisessä elämässä kommunikaation ja/tai syömisen kannalta. Puheterapia sisältää kielellis-kognitiivisten ja puhemotoristen toimintojen, äänenkäytön sekä syömis- ja nielemistoimintojen arviointia, kuntoutusta ja ohjausta. Puheterapia suunnitellaan asiakkaan tarpeen mukaan sisältämään ohjausta ja neuvontaa, seurantaluonteisia käyntejä ja/tai tiiviisti toteutettua kuntoutusta.
-
Mia Sarpola-Kortesmaa
puh. 02 474 6359 (jätä soittopyyntö vastaajaan, ellet tavoita)
mia.sarpola-kortesmaa@varha.fi
Jenna Ranki
puh. 02 474 6252 (jätä soittopyyntö vastaajaan, ellet tavoita)
Uusissa tarpeissa puheterapiaan ohjaudutaan neuvolatyöryhmän kautta, yhteydenotto neuvolan omaan terveydenhoitajaan.