Vastaanottotoiminta, hoitoon pääsy ja hoitokäytännöt 

Sairaanhoitopalvelut

Terveyskeskuksen tehtävänä on huolehtia alueensa asukkaiden sairaanhoitopalveluista, joihin sisältyvät:
1) sairauksien tutkimus, lääketieteellinen taudinmääritys, hoito, hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet sekä tarpeellinen lääkinnällinen kuntoutus;

2) sairauksien ehkäiseminen, parantaminen ja kärsimysten lievittäminen;

3) ohjaus, jolla tuetaan potilaan hoitoon sitoutumista ja omahoitoa;

4) erityistä tukea, tutkimusta ja hoitoa tarvitsevan potilaan terveysongelmien varhainen tunnistaminen, hoito ja jatkohoitoon ohjaaminen.


Lääkäreiden ja hoitajien vastaanotolle hakeutuminen

Paimion ja Sauvon terveysasemilla on käytössä automaattinen puhelinpalvelu. Kun soitat terveysaseman ajanvarausnumeroon, numerosi tallentuu automaattiin, kun kuuntelet nauhan loppuun asti ja jätät viestisi äänimerkin jälkeen. Ennen äänimerkkiä  katkaistu puhelu ei tallennu järjestelmään. Sinulle soitetaan takaisin mahdollisimman pian, ajanvarauksen kiireellisyydestä riippuen pääsääntöisesti tunnin sisällä.

Kiireettömien aikojen ajanvaraukset toivomme soitettavaksi iltapäivällä.


Jos tarvitset arkipäivinä kiireellistä hoitoa, voit soittaa ajanvarausnumeroon tai jos tarvitset välitöntä ensiapua, voit tulla ilman ajanvarausta ja soittaa suoraan Paimion terveysaseman päivystykseen. Päivystys toimii Paimiossa klo 8.00 - 16.00. Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan Turun yhteispäivystyksessä T2 sairaalassa.


Hätätilanteessa soitto 112.


Paimion terveysaseman päivystysvastaanotto

Päivystysvastaanotolla hoidetaan kiireellisiä asioita, joissa hoidon tulee alkaa vuorokauden kuluessa. Päivystys toimii ajanvarauksella, mutta ajat ovat suuntaa antavia ja asian kiireellisyys vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä potilaat otetaan vastaan. Päivystyksen luonteesta johtuen välitöntä hoitoa tarvitsevat hoidetaan ensin, jolloin vastaanotolle pääsyä voi joutua odottamaan.

Päivystysvastaanotto tapahtuu hoitajan ja lääkärin yhteisvastaanottona. Aika annetaan aina ensin hoitajalle. Jos asia vaatii lääkärin arviota ja hoitoa, hoitaja konsultoi lääkäriä.

Jos päivystyskäyntiin sisältyy lääkärin arviointi, käynnistä peritään maksuasetuksen mukainen lääkärikäynnin asiakasmaksu. 


Potilaan hoidon tarve arvioidaan terveysasemalla

Kun otat yhteyttä terveysasemalle, hoitaja arvioi aina ensin tilanteesi ja ohjaa sitten oikeaan hoitopaikkaan. Arvioinnin perusteella voit saada esimerkiksi sairauden kotihoito-ohjeet, ajan päivystykseen tai ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle lähipäivinä tai puhelinajan lääkärille tai hoitajalle tai sinut ohjataan ottamaan yhteyttä muuhun terveydenhuollon yksikköön  .


Lääkäriä ei aina tarvita

Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella ohjaamme ensisijaisesti hoitajalle seuraavia potilasryhmiä:


• flunssaa, vatsatautia ja virtsatietulehdusta sairastavat potilaat; lyhytaikaiset sairauslomatodistukset

• potilaat, jotka tarvitsevat lyhytaikaisesta sairauslomasta todistuksen työnantajalle tai todistuksen sairaan lapsen hoidosta

• pienet vammat ja tapaturmat

• neuvontaa tarvitsevat potilaat: esim. ravitsemus ja elämäntavat, matkailijoiden terveys

• rokotukset, lääkepistokset ja laboratoriolähetteet

• elämän kriisitilanteet ja masennuspotilaan hoidon seuranta (psykiatriset sairaanhoitajat)

 

Hoitaja voi aina kysyä lääkärin neuvoa tai ohjata potilaan edelleen lääkärille, jos tarvetta siihen ilmenee.


Alaselkäpotilaan fysioterapeutin vastaanotto


Alaselkäpotilaat ohjataan terveyskeskuksen ajanvarauksessa oireiden mukaisesti joko fysioterapeutille tai lääkärille. Kun merkkejä vakavasta sairaudesta ei ole, potilas saa ajan fysioterapeutille. Fysioterapeutille ohjataan, kun potilaan oireet viittaavat toiminnalliseen häiriöön, joka on tyypillisesti kestänyt alle 3kk. Kipu on ajoittaista, toistuvaa ja päivittäisiä toimintoja haittaavaa.


Fysioterapeutin vastanotolla potilas tutkitaan ja hänelle annetaan akuutin vaiheen ohjeet. Tavoitteena on ennaltaehkäistä selkävaivan pitkittyminen ja uusiminen yksilöllisellä ohjauksella ja neuvonnalla varhaisessa vaiheessa.


Fysioterapeutti voi tarvittaessa kirjoittaa sairaslomaa ja konsultoida lääkäriä vastaanottoaikana esim. tarvittavan lääkityksen saamiseksi potilaalle.


Lääkäreiden ja hoitajien kiireetön vastaanotto

Kiireettömiä aikoja hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoille sekä Paimiossa että Sauvossa annetaan hoidontarpeen arvioinnin perusteella puhelinnumerossa (02) 474 6202. Osa vastaanottoajoista on puolikiireellisiä aikoja, joita annetaan, jos hoitoa tarvitaan 1-2 viikon kiireellisyydellä. Kiireettömissä asioissa ja ennalta sovituissa määräaikaistarkastuksissa toivotaan yhteydenottoa hyvissä ajoin. Pitkäaikaissairauksien kohdalla toivomme, että reseptienuusinnat  ja hoitotarviketilaukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan vastaanottokäyntien yhteydessä, jolloin voidaan paremmin arvioida kokonaishoitoa.


Lääkärien ja hoitajien vastaanoton  puhelinneuvonta


Muissa kuin ajanvaraukseen liittyvissä asioissa voit soittaa terveysasemien neuvontapuhelinnumeroihin klo 10.00 -14.30.

 

Näistä numeroista saat neuvontaa erilaisiin terveysongelmiin liittyvissä asioissa ja voit tiedustella tutkimusvastauksia, pyytää uusimaan reseptejä tai peruuttaa vastaanottoaikoja, jättää hoitotarviketilauksiin liittyviä viestejä.

Neuvontapuheluihin vastataan saman päivän kuluessa.


Laboratoriotutkimusten vastauksia kannattaa tiedustella aikaisintaan näytteenottoa seuraavana arkipäivänä, koska vastaukset valmistuvat vasta iltapäivällä. Yleensä vastauksista soitetaan kotiin, kun lääkäri (tai INR-vastauksissa hoitaja) on nähnyt ja kommentoinut vastaukset. Soitto neuvontanumeroon on tarpeen vain, jos jostain syystä soittoa terveyskeskuksesta ei tule kohtuullisessa ajassa.


Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit katsoa laboratoriotutkimukset myös Omakanta-palvelusta osoitteessa www.kanta.fi.

Pääosa laboratoriotutkimusten vastauksista näkyy Omakantapalvelussa heti, kun vastaukset ovat valmistuneet.

Mikrobiologisten ja patologian tutkimusvastaukset näkyvät 1-2 viikon viiveellä.(koskee bakteeri-, virus- ja vasta-ainetutkimuksia, koepalavastauksia ja PAPA-vastauksia). Röntgen tutkimusten vastaukset näkyvät 2 viikon viiveellä.

Lääkäreiden ja hoitajien tekstit näkyvät yleensä 1 - 2 viikon viiveellä, mutta ne voidaan tarvittaessa hyväksyä näkymään heti Omakantapalvelussa.

Pitkäaikaissairauksien hoito


Pitkäaikaissairauksien seuranta tapahtuu hoitosuunnitelman mukaisesti  sekä hoitajan että  lääkärin vastaanotolla. Näillä käynneillä on tärkeää ottaa mukaan omaseurannan mittaustulokset ja lista käytössä olevista lääkkeistä.


Vuoden 2015 alusta alkaen otamme asteittain käyttöön kutsujärjestelmän pitkäaikaissairauksiin liittyvissä vuosi- ja muissa määräaikaistarkastuksissa.

Vuosikontrolliaika esitietolomakkeineen lähetetään kirjeellä kotiin. 


Yhteystiedot

Lääkärien ja hoitajien vastaanoton ajanvaraus

Kaikki ajanvaraukset Paimion ja Sauvon terveysasemilla

puh. (02) 474 6202 

arkisin klo 8.00 - 15.30

Jätä viesti takaisinsoittojärjestelmään,

otamme yhteyttä mahdollisimman pian.


Kiireettömät ajanvaraukset mieluiten iltapäivällä.

arkisin klo 8-15.30


Lääkärien ja hoitajien vastaanoton  puhelinneuvonta

Jos asiasi koskee esim. tutkimustuloksia,  reseptejä tai hoitotarviketilauksia, jätä viesti takaisinsoittojärjestelmään 
arkisin klo 10 - 14.30

Paimiossa puh. (02) 474 6383 ja
Sauvossa puh. (02) 474 6400

Otamme yhteyttä saman päivän kuluessa.


Nina Tainio

Vastaanottotoiminnan osastonhoitaja

(02) 474 6319